top of page

Tekniske termer forklaret

question.png
Hvor mange Mbit

Hvor mange Mbit har jeg brug for?

Som tommelfingerregel bør du afsætte:

2-4 Mbit pr. enhed, der anvendes til at surfe og spille spil på nettet på samme tid

6-8 Mbit pr. enhed, der anvendes til at streame op til HD på nettet på samme tid

30 Mbit pr. enhed, der anvendes til at streame 4K på nettet på samme tid
 

Private forbindelser

20 / 20
En 20/20 Mbit forbindelse er fin til en lille familie, som bruger nettet til at surfe, streame HD og spille på nettet, så længe der maksimalt er to, der streamer på samme tid.
En 20/20 forbindelse kan også fint dække en eller to hjemmearbejdscomputere på samme tid.

50 / 50
En 50/50 Mbit forbindelse er at foretrække for en større familie, hvor man er mange, der anvender nettet til at streame på samme tid, eller hvis et medlem i husstanden streamer med 4K. For langt de fleste vil en 50/50 forbindelse være rigeligt til at have en flydende forbindelse.

100 / 100
En 100/100 Mbit forbindelse er som hovedregel kun nødvendig for hjem, hvor der streames 4K fra tre eller flere enheder på en gang, eller hvor der downloades mange spil, programmer, videoer
og lignende.

Virksomhedsforbindelser

50 / 50
For en mindre virksomhed, der ikke downloader og uploader mange store filer eller foretager hyppige, store opdateringer, vil en 50/50 forbindelse være tilstrækkelig.


100 / 100
For en mellemstor virksomhed, eller en mindre virksomhed med hyppig deling af store filer og lignende, vil en 100/100 forbindelse være det bedste valg for en stabil forbindelse.

Hvad er Mbit

Hvad er Mbit?

Mbit står for megabit, hvilket vil sige 1 million bits. En bit er den mindste informationsenhed, der findes inden for computerteknologi. Al computerdata består af en samling bits. Inden for internet anvender man ofte forkortelsen Mbps, hvilket står for megabits per second. Hvis en internetforbindelse f.eks. Hedder 20/20 Mbps betyder det, at du kan uploades og downloades 20 megabits hvert eneste sekund. Flere Mbits giver altså ikke en hurtigere forbindelse - de giver mulighed for at internettet kan anvendes af flere eller til mere krævende opgaver, uden det går ud over præstationen.
Læs mere ovenfor om, hvor mange Mbit det kræver at udføre forskellige handlinger på internettet.

Upload

Hvad er upload, og hvorfor er det vigtigt?

Upload er det, du bruger, når du uploader ting til internettet. Når du f.eks. poster noget på de sociale medier, sender en email eller uploader en fil til OneDrive eller DropBox. Men det er også uploaden, du bruger, når du fører video- eller lydsamtaler via f.eks. Skype eller Facebook, eller når du eller dine børn livestreamer til f.eks. YouTube eller Instagram.
Hvis du ofte deler store filer på nettet, eller hvis der foregår mange lydsamtaler og livestreams i hjemmet, kan det være en god idé at sørge for, at du har en solid upload.
Uploaden er det tal, der står til højre: download/upload.

Fibernet

Hvad er fibernet?

fiber.png

Fibernet er dataoverførsel, der sker gennem optiske fibre. Det vil sige, at signalet sendes med lys gennem glasfibre. Derfor kan du opnå meget store hastigheder med fibernet. Hvis du undrer dig over, hvordan ViAN-IT kan levere fibernet gennem trådløse forbindelser, kan du læse om det under point to point internet.
Fiberforbindelser har også samme download og upload. Det betyder, at du kan downloade og uploade med samme hastighed.

Med fibernet påvirker antallet af brugere på den samme forbindelse heller ikke hinanden, så længe de holder sig inden for den tilgængelige mængde af Mbit. Hvis I er mange, der bruger internettet på samme tid, vil I derfor opleve færre forstyrrelser med en fiberforbindelse end med en traditionel kobberforbindelse. Læs mere om, hvor mange Mbit forskellige opgaver kræver i afsnittet 'Hvor mange Mbit har jeg brug for' ovenfor.

Failover

Hvad er failover?

Failover er en sikkerhed til dig, der har en kablet internetforbindelse og ikke kan undvære internettet, heller ikke i korte intervaller. Failover betyder, at du, udover din kablede forbindelse, også har en trådløs forbindelse, der træder ind i det øjeblik den kablede forbindelse forsvinder. Hvis dit internetkablet f.eks. Bliver gravet over under et vejarbejde, sørger failoveren for, at du stadig er online indtil kablet er fixet.
Hvis du har en virksomhed hvis omsætning er afhængig af, at I er online, kan det blive en dyr fornøjelse at miste forbindelsen, selv i korte perioder, og så kan det være en god investering for jer at have en failover.

bottom of page